21-23 martie 2019
J-S
10.00-19.00
Centrul de conferințe
Crystal Palace Ballrooms
București

nco News

• Despre Conferinta Nationala de Oncologie in Practica Medicala

Prof. Dr. Adrian RESTIAN - Presedinte SAMF

• Importanta medicului de familie in ingrijirea pacientului oncologic

Prof. Dr. Adrian RESTIAN - Presedinte SAMF

• Medicina de familie si rolul ei vital in preventia cancerului

Prof. Dr. Dumitru MATEI - Presedinte executiv SAMF

• Provocari in activitatea MF in raport cu problema cancerului

Prof. Dr. Dumitru MATEI - Presedinte executiv SAMF

• Contributia specialistului la realizarea unui model de bune practici

Dr. Laurentiu BUJOR - Director medical Centrul Oncologic Sanador, Bucuresti

• Cat de important este medicul de familie in crearea echipei medicale multidisciplinare pentru pacientul oncologic

Dr. Laurentiu BUJOR - Director medical Centrul Oncologic Sanador, Bucuresti

• Despre multidisciplinaritatea si trasabilitatea parcursului medical in centrul oncologic conform modelului de lucru francez

Dr. Laurentiu BUJOR - Director medical Centrul Oncologic Sanador, Bucuresti

• Depistarea precoce a cancerului

Conf. Dr. Camelia DIACONU - SCUB

• Multidisciplinaritatea in lupta cu cancerul

Dr. Mihaela ANDREESCU

• Coagularea comunitatii medicale in lupta cu cancerul este salvatoare de vieti

Dr. Dorin BICĂ

• Abordarea patologiei oncologice din perspectiva echipei multidisciplinare

Dr. Ionut GOBEJ

Interviuri realizate de Isabela Vasile/Rouge Media

• 4 februarie este Ziua mondială de luptă împotriva cancerului World Cancer Day

World Cancer Day reprezintă parte a campaniei mondiale în lupta cu cancerul. Din acest an și până în 2021, sloganul sub care se desfășoară Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este "I Am and I Will": un apel la acțiune ce trebuie sa determine angajamentul personal, punand accent pe puterea si impactul acțiunilor individuale in influențarea viitorul. Scopul inițiativei este de a spori gradul de informare a opiniei publice în legătura cu problematica oncologică și promovarea celor mai noi și eficiente metode de a lupta împotriva acestei boli.

• OMV Petrom sponsorizeaza cu 10 milioane de euro proiectul asociatiei Daruieste Viata pentru constructia primului spital de Oncologie si Radioterapie Pediatrica din Romania, cea mai mare donatie primita pana acum de organizatie

„Este cu siguranta cea mai mare sponsorizare primita de Daruieste Viata pentru spitalul oncologic pentru copii si ea ne ajuta sa incheiem proiectul conform calendarului stabilit”, a declarat Carmen Uscatu, fondatoarea Daruieste Viata.
Spitalul de Oncologie si Radioterapie Pediatrica va fi primul spital specializat in oncologie pediatrica din Romania si va functiona in incinta spitalului Marie Curie din Bucuresti. Pacientii vor avea acces la toate specialitatile pediatrice necesare pentru tratarea holistica a copiilor bolnavi de cancer (chirurgie, ortopedie, cardiologie, neurochirurgie, ORL etc). Noul spital va putea asigura tratarea, in fiecare an, a peste 300 de copii cu cancer, dar si efectuarea a peste 9.600 de interventii chirurgicale oncologice si non-oncologice.
Spitalul va avea 6 etaje si o suprafata totala de 12.000 de metri patrati, cu un nou bloc operator, cu 7 sali de operatii, sectii de chirurgie, neurochirurgie, oncologie, hemato-oncologie si terapie intensiva. Asociatia Daruieste Viata si-a propus ca spitalul sa fie dat in folosinta in 2020. El va functiona ca spital public, in cadrul Spitalului Marie Curie, dar dupa proceduri medicale si de management specifice unitatilor similare din Occident.

• Cancer control: Prevention - WHO guide for effective programmes

O serie de sase module care ofera sfaturi practice managerilor de programe si factorilor de decizie politica cu privire la modul in care sa promoveze, sa planifice si sa puna in aplicare programe de control eficiente pentru cancer, in special in tarile cu venituri mici si mijlocii.

• Integrated Primary Care and Cancer. Services Model of Care

Western Australian Department of Health a realizat acest ghid de proceduri, mentionand principii ale ingrijirii primare in cancer (rolul preventiei si al screeningului), precum si structuri si proceduri pentru managementul tratamentului, supravegherii, recaderilor si paliatiei in cancer.

• Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Cancer: a Global Perspective

Produs de World Cancer Research Fund si American Institute for Cancer Research, reprezinta sursa cea mai autorizata cu privire la alimente, nutritie si preventie a cancerului. Acest raport a evidentiat importanta cercetarii in aceste privinte si a devenit textul de referinta pentru politici de sanatate, pentru societati civile si pentru organizatii profesionale de sanatate.

• Patient Guide on Survivorship - ESMO

Supravietuirea post-cancer este o experienta unica, diferita pentru fiecare persoana dar si pentru apropiatii acesteia. Redobandirea aspectelor importante ale vietii de dinainte de cancer devine prioritara pentru pacient. Ghidul creat de ESMO si ECPC in colaborare cu IPOS este un instrument foarte util in acest sens.

• 2019 Preventive Health Care Guidelines - Priority Health

Un ghid extrem de util tuturor celor care sunt constienti ca o atitudine preventiva este esentiala pentru mentinerea sanatatii. Sunt prezentate notiuni generale de preventie, precum si mentiuni speciale diferentiate pe grupe de varsta, pe grupe de gen si pentru femei gravide.

• Personalised Cancer Medicine Guide for Patients - ESMO

In comparatie cu abordarea terapeutica clasica, medicina personalizata presupune o terapie tintita. Cu alte cuvinte, este “terapia potrivita pentru grupul potrivit de pacienti, la momentul potrivit.” Ghidul elaborat de ESMO ofera pacientilor o imagine de ansamblu asupra ceea ce inseamna medicina personalizata. Contine exemplificari de abordari terapeutice in cateva tipuri de cancere.

• World Book of Family Medicine

Asa cum ii sugereaza si numele, este o adevarata carte de capatai a medicinei de familie, o editie globala in versiune europeana, la a carei pregatire si realizare s-a lucrat timp de 20 de ani!!! Un periplu stiintific prin nenumaratele teme ale medicinei de familie, creat pentru medicii de familie si pacientii lor. Pentru OAMENI.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *